Благо нашег краја

Пројекат Благо нашег краја реализован је путем мреже eTwining. Циљ пројекта је заједничка израда блога Благо нашег краја који би био наставно средство у реализацији наставних садржаја како код код млађих  тако и код  старијих разреда. Блог би био промоција специфичности различитих крајева кроз презентацију обичаја, културе, говора кроз различите форме ликовног и литерарног изражавања.Посебан акценат је стављен на развијање дигиталних компетенција ученика и наставника као и на развијање међупредметних компетенција( вештине комуникације, дигиталне компетенције вештина сарадње, вештине за живот у демократском друштву, естетке компетенције ).

Резултати пројекта:

https://youtu.be/kJCLkHDDSqM

 

https://youtu.be/DtJpOdz9uPg

 

https://issuu.com/48822/docs/kuvar

 

https://vimeo.com/343553202

 

https://vimeo.com/343299743

 

https://youtu.be/hg73MjEtiBs

Како смо реализовали задатке?

Радом у малим групама, ученици су, реализовали све активности кроз пројектну наставу повезивањем сродних садржаја више наставних предмета. Ученици су илустровали, писали литерарне радове, сарађивали, давали предлоге, правили интервју, истраживали…

Филм/ е-књига Рецепти нашег краја настао је као резултат повезивања садржаја више наставних предмета : српски језик ( градивне именице ), математика ( јединице мере ) ликовна култура ( илустрације). Ученици су добили задатак да истраже кроз разговор са укућанима, прегледањем кувара,  свезака рецепата ( маминих, бакиних ) која су јела карактеристична за њихово место.  Након обављеног истраживачког задатка , добили су задатак да напишу рецепт одабраног јела и илуструју га.

Филм Благо нашег краја  резултат је  сарадње са  посебним личностима нашег места. Јелена Симић Петровић, фотограф из хобија, одржала је час везан за фотографију ( повезани садржаји ликовне културе и српског језика). Након одржаног часа, ученици су добили задатак да саставе интервју, одраде га са гостом, одаберу фотографије, наратора и музику као подлогу за рад једног од ученика на тему завичаја.

Фим Шта све има у нашем месту замишљен је као мала видео-реклама краја где ученици живе.Пре филма ученицима сам поставила питање Шта бисте понудили странцу да обиђе у нашем крају( широј околини) ? Задатак је био да све то илуструју.На овај начин повезани су садржаји природе и друштва и ликовне културе Све своје цртеже ученици су обрадили у програму Picasa 3.

Компетенције на којима је највише рађено кроз пројекат су вештина сарадње и дигиталне компетенције.

Филм Мој завичај направљен је као дигитална прича. Ученици су бирали музику, писали састав и бирали сличице за илустрације. Кроз рад на овом филму упознати су са дигиталним сервисом за бесплатно преузмање фотографија( Pixabay).

Током пројекта ученици су израђивали логое за пројекат. Тај део су радили индивидуално.

Сви филмови представљени су на завршној приредби на крају школске године

Ученици су користили Picasu 3 за израду колажа обраду цртежа и фотографија, разне бесплатне алате на интернету за израду лoгоа и коцки,Twinspace за постављање материјала, пројектни дневник за коментарисање и дијалог.  Користила сам све наведене алате и  Movie maker ( израда филма ), Pixa bay( преузимање фотографија ), Power point, Issu.

Пројекат је допринео развијању дигиталних компетенција, вештина сарадње и комуникације као и развијању  вештина за ликовно-литерарно изражавање .

Радом на овом пројекту унапредила сам дигиталне компетенције како сопствене тако и својих ученика.  Кроз сарадњу са колегама сазнала сам за многе дигиталне алате које моги користити у настави,

Најупсешнији резултат овог пројекта је база филмова који се могу користити као инспирација за неке нове пројекте.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

teachroland

МОЈ е-ПОРТФОЛИО ..."Знање које имамо је само мрвица оног што немамо."

Учитељица Цеца-Кусиће

Информације за ђаке и родитеље

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Snežin kutak

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati

✿ РАДОСНА УЧИОНИЦА ✿

У ОВОЈ УЧИОНИЦИ РАСТУ НАЈЛЕПШИ ЦВЕТИЋИ, РАЗЛИЧИТИХ БОЈА И МИРИСА, А ИПАК ТОЛИКО СЛИЧНИ ДА НЕ МОГУ ЈЕДНИ БЕЗ ДРУГИХ!!! Ово је место за све учитеље, ученике, родитеље и оне који воле школу. На блогу можете пронаћи разне материјале о инклузији, као и све друге погодне за рад у разредној настави. Такође можете пронаћи и занимљиве фотографије и догађаје из школског живота, као и разне занимљиве идеје и презентације. Надам се да ће ова онлајн учионица бити место где ћете време увек проводити са осмехом...

Хајде да се играмо

Сајт за децу, учитеље и родитеље - аутор Љиља Павловић

Велика Деца За Мале Људе 1

"Душа се лечи када сте међу децом," Достојевски

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

ДА УЧИ СВАКО БРЗО И ЛАКО

НЕ УЧИМО ЗА ШКОЛУ ЗА СЕБЕ УЧИМО

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

Знање је највеће имање!

Зло је ко не зна, а учити се не да!

Učiteljica Marija

Osnovna škola "10. oktobar", Subotica

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Ризница знања

Хиљаде питања - хиљаде одговора

Moja mala druzina

ZA SVE MOJE UČENIKE

Српски лако

Интернет простор за све који воле српски језик и књижевност

Сајбер учитељ

Учитељ вам помаже у учењу!

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

МАТЕМАТИКА

Блог о такмичењима, задацима, мисаоним играма

%d bloggers like this: